Velkommen til Snotra's katteri

Fakta om burmesere

Historie

Kattene vi i dag kjenner som Burmesere har levd lenge i Burma, Thailand og Vest-Malaysia. De første kildene som nevner rasen er en serie av 17 illustrerte dikt skrevet i språket siam for omlag tre hundre år siden. Diktene beskriver tre typer katter, som vi i dag kjenner som Siameser, Korat og Burmeser. Burmeser-kattene levde trolig i Thailand frem til landet ble invadert av Burma på slutten 1700-tallet, og at soldater tok med seg tempelkatter tilbake til Burma. Allerede på 1800-tallet ble Burmesere importert til Europa sammen med Siamesere. Men det slående utseende til de blåøyde Siamesere satte Burmesere helt i skyggen. På denne tiden ble Burmeserne mer sett på som sjokoladefargede Siamesere, enn en rase i seg selv. Dette førte til at de ble parret både med andre Burmesere og Siamesere, blant annet for å få Burmesere mer lik Siameseren. Sakte, men sikkert døde rasen ut i England.

Den moderne Burmeser-rasen ble utviklet fra én enkelt katt. Det var en brun hunnkatt ved navn Wong Mau, som ble importert fra Østen til USA av Dr. Joseph Thompson i 1930. Mange mente at Wong Mau «bare» var en fargevariant av Siameser, men Joseph mente at hun var annerledes nok til å være noe helt annet. For å bevise dette, startet han et samarbeide med en gruppe andre oppdrettere og genetikeren Dr. Clyde Keeler. Sammen planla de så et avlseksperiment. Siden det ikke fantes noen lignende hannkatter tilgjengelig i USA, ble Wong Mau parret med en brunmasket Siameser importert fra Thailand. I dette kullet kom det både brunmaskede Siamesere og brune kattunger som lignet på Wong Mau. Wong Mau ble så parret med en av sine sønner fra det første kullet. Resultatete av dette var en tredje type kattunge, med en mye mørkere brun pelsfarge. Dermed hadde man fått frem den moderne Burmeseren.

Den første Burmeseren kom til Norge i 1957. Det var hunnkatten Omaheeni Bella, som ble importert av Maien Svenningsen. Omaheeni Beka fikk sitt første kull i 1958, i dette kom det fire brune kattunger. En av disse, Mokka Max, ble hele 15 år gammel.

Kilde: Rasekatter.no

Lynne

Rasen er kjent for sin intelligens og hengivenhet. Dette er katter som elsker mennesker. Har du først delt ditt liv med en burmeser, kan du ikke helt leve uten. En ekstremt sosial katt som elsker å være med på alt som er gøy. Den går heller ikke av veien for å gjøre noen sprell selv for å få ting til å skje.

Fargevarianter

Burmesere har 10 godkjente fargevarianter:

BUR n

Brun

BUR a

Blå

BUR b

Sjoklolade

BUR c

Lilla

BUR d

Rød

BUR e

Creme

BUR f

Brunskilpadde

BUR g

Blåskilpadde

BUR h

Sjokoladskilpadde

BUR j

Lillaskilpadde

For nærmere beskrivelser og bilder se

 www.etaks-oppdrett.com/burmeser%20rasen.htm  og www.rasekatter.no